Крафтове Різдво. Головна вечеря року

Книші, борщ із в’яленої риби, сластьони та варенуха – ці страви ви вже навряд чи скуштуєте за святковим столом. Але ще до середини XX століття господині неодмінно готували їх напередодні Різдва.

Про ці наїдки та пов’язані з ними обряди розповіла видання "Локальна історія" етнографиня Лідія Артюх, яка понад 40 років досліджує культуру харчування українців та об’їздила з експедиціями чи не всю країну.

До куті – в рукавицях

Традиційно на Святу вечерю готували 12 страв. Навіть найбідніші викручувалися, щоб досягти цієї кількості наїдків. Наприклад, ставили на стіл воду чи сіль. Якщо ліпили вареники, давали різні начинки – картоплю, капусту, мак, квасолю, – кожна рахувалася за окрему страву. Готувати обов’язково мала жінка – господиня дому або невістка старшого сина. Решта допомагали: діти лущили горішки, чоловіки оббивали пшеницю в струпі, терли мак у макітрі, розтирали його макогоном.

Канонічного рецепта куті немає. Вона не повинна бути сухою і занадто рідкою. На лівому березі Дніпра готували кутю не тільки з пшениці, а і з ячменю. На півночі Сумщини робили кутю з трьох видів різного збіжжя, навіть клали туди пшоно: чим більше всього буде, тим краще родитиме на полі. А в Карпатах пшениця не росла, тому кутю там їли рідко.

Коли кутя була готова, господині виймала її з печі, брала в долоню підсушені зерна, виносила їх надвір і висипала на подвір’ї. Якщо кури одразу збігалися і починали їсти – це означало, що в родині все буде добре. Кутю викладали в миску. Далі її не можна було брати голими руками – бо на наступний рік залишитеся голими й босими. Чоловік або старший син одягав рукавиці й ставив миску з кутею на покуття біля образів. Діти бігли слідом і квокали: «квок-квок-квок», – щоб гарно плодилася птиця.

Під настільник на столі клали пшеничні колосочки, гілочки від ялинки чи сосни – щоб було зелено. Тоді вже виставляли страви на стіл. Посередині – узвар. В нього давали багато груш і чорносливу, щоб не потребував підсолодження. Кутю накривали трьома калачами або книшами. Книші робили з житнього тіста, яке замішували на опарі, на дріжджах. Коли тісто підіймалося, брали невеличкі шматочки розміром з кулак, клали на долоню, розплескували до товщини у великий палець і посередині посипали сіллю. Ложкою робили п’ять чи сім надрізів від центру до краю. Кінчики кожного шматочка з’єднували, змащували олією і садили в піч. Виходило солоне листкове тісто.

Читати також:  Acme-color - красота волос без вреда для здоровья!

Борщ, риба, квасоля

Також на столі обов’язково повинен бути пісний борщ. На Галичині його готували на буряковому квасі та з маленькими вареничками, які називали вушками. На Поліссі здебільшого варили з грибами. На Центральній Україні – з сушеною рибою. Для цього рибку чистили від луски, патрали, виймали нутрощі й розрізали по спинці, щоб краще висихала. Розсували реберця паличкою і ставили сушити в піч.

Рибу можна було як просто засмажити, так і приготувати з неї якусь страву. Так, для січеників рибину оббирали, робили філе, дрібнили його, додавали спеції та цибульку, обкладали тертими сухарями чи борошном і смажили. Тепер цю страву назвали б рибними котлетами. А товченики робили так: брали риб’яче філе, клали в салатовку (дерев’яну ступку) і товкли з часником і цибулею. Цю начинку завертали в шкуру щуки й обсмажували.

Обов’язково готували квасолю або боби. На Полтавщині робили солодку квасолю. Її варили, потім товкли, переціджували й змішували з підсолодженою калиною.

На Святвечір за стіл сідала тільки родина. Господар набирав кутю в ложку, виходив на поріг, простягав цю ложку і говорив: «Морозе, Морозе, приходь до нас кутю їсти, а як не йдеш, то не морозь ні теляти, ні поросяти, ні ягняти, ні маленького дитяти». Матері носили кутю повитухам, які приймали в них пологи. Чим більше до повитухи прийшло жінок, тим поважнішою вона вважалася. Неповнолітні діти пригощали кутею своїх хрещених батьків, за це їх обдаровували цукерками, пиріжками та всілякими смаколиками.

Напій з перцем

Алкогольні напої ніколи не ставили на стіл у Святвечір, лише на Різдво. Господарі частували гостей, передаючи келишок. Кожен мусив випити бодай один раз, примусу не було.

Читати також:  Брызговики для BMW и Mazda в интернет-магазине DDaudio

У Центральній Україні, на Полтавщині та Слобожанщині була поширена варенуха. Узвар із сушені, вишні чи слив зціджували й заправляли медом, іноді сипали цукор. Додавали запашні трави: чебрець, материнку, м’яту, мелісу, васильки (базилік). Бувало, купували заморські спеції: гвоздику, імбир, кардамон, духмяний перець. Це все заправляли червоним пекучим перцем. Варенуха мала кусатися, бути дуже духмяною та солодкою. Наприкінці додавали алкогольний напій – горілку чи домашню наливку.

В Івана Нечуя-Левицького є сюжет про отця Мельхиседека, який вихваляв свою варенуху «із родзинками, і з конфетами, і з усякими корінцями», – насправді ж подав на стіл чисту воду з перцем. В іншому творі Нечуй-Левицький описує, як Катерина Хмельницька частувала своїх гостей: «Незабаром винесли в садок стіл, а на столі поставили срібні жбани з варенухою.

Варенуха була чудова, зварена з меду, з узвару, з родзинок та калини, з дорогої горілки і дорогого вина. Медовий та винний дух з кубків та кухликів розлився попід грушами і змішався з важкими пахощами квіток, васильків, м’яти, рути та гвоздиків. Гості кинулись до столу, як бджоли до меду, і обступили стіл. Солодкий і наркотичний дух варенухи приманив навіть панів із садка».

Іван Нечуй-Левицький (1838–1918)

Про цей напій писав Іван Котляревський в «Енеїді»:

А послі танців варенухи

По филижанці піднесли;

І молодиці-цокотухи

Тут баляндраси понесли

Ще в 1960-1970-х варенуху готували на весілля. Коли побільшало газованих напоїв, цей напій поступово зник зі святкового раціону українців.

Для родини й для гостей

Вже на Різдво можна було приймати гостей. Коли збиралося багато людей, обов’язково подавали останню страву – кисіль чи узвар з солодкими горішками. Це був тактовний натяк, що вже пора вставати. На Слобожанщині на десерт готували сластьони. В розпечену олію кидали кружечок тіста, воно запікалося до рум’яності, потім їх поливали медом чи посипали цукром.

Читати також:  Чем и почему нельзя топить чугунные печи-камины?

Напередодні Водохреща влаштовували другий Святий вечір, який ще називають Голодна кутя. Дорослі не їли цілий день, годували тільки дітей. Страв не обов’язково мало бути 12. Подавали пісний борщ, капусту, вареники й кутю. Повечерявши, проводили обряд «проганяння куті». Хто мав рушницю, стріляв угору. Інші стукали по макогону, примовляючи: «Тікай кутя із покутя, геть узвар на базар! Паляниці – на полиці, а Дідух – на теплий дух, щоб покинути кожух!» Діти били дрючками по кілках, шуміли, пританцьовували.

Перед Великим постом святкували Масницю. У народі казали: «Масляна прийшла, діждали вареників». В Україні тими днями готували вареники з сиром, щедро додавали до них масла або сметани. Коли вареники варилися, діти бралися мізинчиками і приговорювали: «Мир – миром, пироги з сиром, варенички в маслі, ми дружечки красні – поцілуймося!». Смажили й млинці, хоч у нас вони не так поширені, як у білорусів чи литовців. Пателень ще не було, тісто наливали на розпечене каміння.

Дарія Денис, опубліковано у виданні  "Локальна історія

Ілюстрації: Богдана Давидюк

  • Відсьогодні Православна Церква України переходить на новоюліанський календар
  • 6 грудня в Україні відзначають День Збройних сил України та День Святого Миколая
  • Різдвяна повстанська колядка, записана під час Революції Гідності на Майдані. Відео
  • Уперше цього року Україна відзначає Різдво Христове за григоріанським календарем як державне свято
  • Соціологи назвали найпопулярніше свято в Україні
  • Для Московського патріархату старий календар є маркером ідентичності «русского мира» 

Источник

Вас може зацікавити

+ Поки нема коментарів

Додати перший