The Insider виявив у Бельгії ГРУшника, який налагодив військовий експорт до РФ і не потрапив під санкції

Свій чоловік у Брюсселі: сім’я постачальника приладів для російських оборонних підприємств живе у Брюсселі. Їхній офіс розташований неподалік штаб-квартири Євросоюзу.

Про це йдеться у розслідуванні видання The Insider.

Російський ГРУшник Віктор Лабін оселився в Брюсселі, за кілька кілометрів від офісів Єврокомісії та НАТО, і звідти забезпечує всю російську оборонку незамінними у виробництві координатно-вимірювальними машинами, з’ясував The Insider. При цьому один із його синів допомагає йому вести бізнес, а інший – організовує в Європі протестні акції на підтримку Кремля. І хоча родина Лабіних не лише не ховається, а й активно висловлює в соцмережах свою позицію на підтримку війни в Україні, це не заважає їм жити в Європі та вже понад 10 років уникати європейських санкцій.

Незамінні верстати для російського ВПК

Після виходу розслідування The Insider про те, як підрядники російських виробників «Кинджалів» одержують необхідні товари з Європи, кілька західних компаній поспішили відхреститися від пособництва у виробництві ракет. Серед них була і компанія Baltic Shipping Agency LTD, яка гнівно заявила, що не бере участі «в незаконній діяльності, спрямованій на обхід санкцій». Ось тільки в матеріалі йшлося зовсім не про «обхід» санкцій, а про діри у санкційній політиці, які дозволяють досі цілком законно постачати російським військовим підрядникам необхідні їм товари. Так, наприклад, Baltic Shipping Agency під час війни надавала логістичні послуги з доставки координатно-вимірювальних машин російському ТОВ «Сонатек». Ця московська фірма не лише відзначилася на держзакупівлях у виробників «Кинджалів», а й, як з’ясував The Insider, забезпечує засобами вимірювання десятки інших оборонних підприємств.

Більше того, The Insider з’ясував: сім’я власників «Сонатеку» оселилася в Брюсселі і звідти веде бізнес із перепродажу закордонних верстатів із Бельгії до Росії. Хоча в останні роки державні замовлення в оборонній сфері засекречені, The Insider має інформацію про те, що фірма «Сонатек» у 2022 році надавала послуги з постачання та обслуговування продукції як мінімум 18 підприємствам російської оборонної промисловості. "Сонатек" завозить вимірювальні прилади з різних країн, у тому числі з Італії (Tomelleri Engineering), Німеччини (Messtechnik) і Великобританії (Aberlink). У Росії налагодити імпортозаміщення таких приладів не вдалося, тому російський ВПК життєво залежить від імпортної продукції, що поставляється «Сонатек».

Читати також:  УПЦ МП перешкодила військовим капеланам помолитися в печерах Києво-Печерської Лаври

ГРУшник під носом Єврокомісії та НАТО

Власник та гендиректор «Сонатека» — 35-річний випускник МАІ Руслан Лабін. Його старший брат Роман теж пов’язаний із Міноборони: принаймні під час карантину оформлював перепустку від ФДБУ ЦЖКУ Міноборони Росії. Обидва брати Лабіни разом із батьком Віктором ведуть бізнес у Бельгії.

Вони керують компанією Groupe d’Investissement Financier, яку заснував Лабін-старший, головний герой цієї історії.

Віктор Лабін

 

Судячи з баз адрес, Віктор Лабін у Москві був прописаний у знаменитому гуртожитку академії ГРУ на вулиці Народного ополчення (будинок 52 корп 4).

Пізніше він оселився у Зеленограді у будинку за адресою корпус 1818 року, де частину квартир видавали військовослужбовцям. У який момент він перебрався до Бельгії неясно, але відомо, що у 2000-му році він уже жив у Брюсселі на Проспекті Уїнстона Черчілля і мав власну компанію у Бельгії.

Для постачання в Росію Лабін використовує свою компанію Groupe d’Investissement Financier, і раніше відправляв товари безпосередньо в Росію, найчастіше на адресу свого ж «Сонатека», але у квітні 2023 року він став використовувати фірму-прокладку з Туреччини з назвою аналогічною до своєї бельгійської компанії: GROUPE DINVESTISSEMENT FINANCI OSBORNE і тепер постачання йдуть через неї.

Офіс фірми Лабіних — всього за 15 хвилин їзди від штаб-кватири Євросоюзу, на Avenue de la Ferme Rose, 7. Саме тут ми зустріли Віктора Лабіна, він запевнив The Insider, що «після санкцій» і початку війни у 2022 році більше поставок фірмі свого сина до Москви не здійснює (що, як зазначалося вище, неправда).

У цьому будинку офіс Groupe d’Investissement Financier

У Бельгії Віктор Лабін має ще одну фірму, Projet Plus. Офіційно зареєстрована вона, зважаючи на все, за адресою особистого місця проживання росіянина: це житловий будинок, на дзвінку та поштовій скриньці тільки прізвище «Labin».

Читати також:  Мирослав Гай: Завдання України

Будинок у Брюсселі, в якому мешкає Віктор Лабін

Непримиренні борці із Заходом

Поки Руслан Лабін допомагає батькові в Москві керувати бізнесом, його брат Роман Лабін живе у Брюсселі на шосе Альсамберг. Гроші на життя в Бельгії Роман Лабін як ІП отримує і від російської фірми свого брата: так, 2022 року «Сонатек» заплатив йому 3,3 млн руб. за інструмент Mitsubishi.

Роман Лабін

Роман Лабін любить виявляти свою громадянську позицію: ось він у Парижі організує акцію на підтримку сирійського диктатора Асада та проти США, а ось уже він у центрі Брюсселя організує акцію «проти фашизму в Україні».

Роман Лабін із символом військової агресії на рукаві у центрі Брюсселя

Дружина Віктора Лабіна не відстає від сім’ї: у своїх соцмережах вона висловлює гарячу підтримку війні в Україні:

Руслан Лабін більш обережний і соцмережі свої закрив, але, втім, йому й не треба висловлювати свою провоєнну позицію – активна діяльність як керівник «Сонатек» говорить сама за себе.

Руслан Лабін

У листуванні з The Insider Руслан Лабін не заперечував, що його фірма ТОВ «Сонатек» виступає підрядником 18-ти оборонних компаній, зазначених вище: «Це наші замовники, колись ми їм щось постачали, може, і зараз поставляємо» . На пряме запитання, чи є він та члени його сім’ї співробітниками Міноборони, він відповів: «Батько підприємець, а я і брат в армії не служили». І поставив смайлик.

Сам Віктор Лабін у телефонній розмові з The Insider, у відповідь на запитання, чи має він відношення до головного розвідувального управління, заявив:

«Я одразу можу послати на три літери і щоб більше не дзвонив мені, бандерівець!».

 

Читати також:  У неділю в Україні без опадів, вдень "плюси", вночі до -7°С морозу

The Insider важко пояснити, які саме три літери мав на увазі Лабін, але, зважаючи на все, це «ГРУ».

Источник

Вас може зацікавити

+ Поки нема коментарів

Додати перший